Probleemoplossingen voor de 30MHz Gateway

Gateway offline? Geen zorgen we krijgen je snel weer up and running.

Gateway Box illustrationDe 30MHz Gateway ontvangt alle data van de sensoren en stuurt dit door naar de cloud.

De 30MHz Gateway heeft stroom en een internetverbinding (via ethernetkabel) nodig om te kunnen functioneren. Wij adviseren Ethernet als internetverbinding, voor de stabiliteit. Geen ethernet beschikbaar op de locatie? Je kunt een externe router aanschaffen voor verbinding met een mobiel (4G) netwerk. Zie de pagina "Vereisten voor externe router en DataPlan (SIM)" voor meer uitleg.

In dit artikel:

Gateway is offline, wat nu?

Ontvang je geen data meer in het platform en is de gateway offline?

Scherm­afbeelding 2023-11-14 om 09.05.27

• Controleer eerst of the Gateway stroom en internet ontvangt.
    • Reset de Gateway door de stekker uit het stopcontact te halen, 15 minuten te wachten en dan weer aan te sluiten op het stroom.

Deze reset zorgt er vaak voor dat de Gateway weer online komt, zolang je locatie van stroom en internet voorzien is.

Check de lampjes op de Gateway: blauw laat zien dat er stroom is en het groen/oranje licht op de ethernetpoort geeft aan dat de Gateway internet ontvangt.

Gateway_Lights

*Als je Gateway niet doorzichtig is zoals op de foto en het lukt je niet de Gateway weer online te krijgen, neem contact op met support@30mhz.com.

Als de Gateway stroom en internet ontvangt, maar toch niet online komt in het platform. Controleer dan het volgende:

• Is je routerpoort open? (voor ethernet en wifi verbindingen)
    Lees hieronder welke poorten nodig zijn.
  • Controleer je firewall instellingen (voor ethernet en wifi connections)
  • Bij een externe router met simkaart, controleer de verbinding (bijv. correct wachtwoord). Zie deze pagina voor meer informatie.

Als je een externe router (4G) verbinding gebruikt, kunnen er problemen optreden met de SIM kaart instellingen. Wanneer je een externe mobiele modem gebruikt is het van belang dat deze voorzien is van stroom, en een actieve netwerkverbinding heeft. Als dit het geval is maar je alsnog problemen ondervindt, probeer dan de modem te resetten door deze van het stroom te halen en weer opnieuw aan te sluiten nadat de modem volledig is uitgegaan. Ondervindt je nog steeds problemen? Neem dan contact op met je mobiele netwerk provider of met het 30MHz Support team.

Offline data opslag

Zelfs als de 30MHz Gateway af en toe offline gaat, verlies je geen data. De Gateway kan de inkomende sensordata voor een korte periode opslaan, afhankelijk van het aantal sensoren en repeaters in je netwerk.

• Voor 10 sensoren en repeaters de opslagtijd is tot 35 uur.
  • Voor 4 sensoren en repeaters de opslagtijd is tot 63 uur.

Wanneer de internetverbinding hersteld is wordt de opgeslagen sensordata alsnog naar het 30MHz platform gestuurd. Wanneer de opslag vol is gaat de resterende data helaas verloren.

Benodigde poorten

Een DHCP server is nodig om een IP adres toe te wijzen aan de Gateway. Het is mogelijk om een statische IP adres in te stellen, maar dit moet vooraf worden geconfigureerd. Neem contact op met 30MHz om dit te realiseren.

De minimale poorten die nodig zijn voor de 30MHz Gateway:

• 443 TCP – Dit is de meest fundamentele vereiste – deze poort wordt gebruikt om verbinding te maken met VPN en de web terminal, en vele web endpoints met gebruik van TLS (https://.)
  • 8443 TCP - Bijna gelijk aan de meeste fundamentele vereiste is deze poort minstens net zo belangrijk. Deze poort wordt gebruikt om data terug te sturen naar de cloud.
  • 123 UDP – voor NTP tijdsynchronisatie.
  • 53 UDP – voor DNS domeinnaam register.

Al deze poorten dienen te werken met enkel externe/uitgaande firewall instellingen (interne/inkomende zodra de externe verbinding is gemaakt).

Netwerk met whitelisting

Werkt je netwerk met whitelisting, dan is het noodzakelijk om de volgende domeinen te whitelisten:

Port 123

To ensure that the NTP service can properly function, and the device time may be kept synchronized. NTP servers can also be set over DHCP.

0.resinio.pool.ntp.org

1.resinio.pool.ntp.org

2.resinio.pool.ntp.org

3.resinio.pool.ntp.org

Port 443

*.balena-cloud.com Gateway management
*.docker.com Gateway management
*.docker.ioGateway management Gateway management
*.github.com For Gateway updates
*.eu-west-1.queue.amazonaws.com To communicate with the Cloud
*.iot.eu-west-1.amazonaws.com To communicate with the Cloud

Port 8443

*.iot.eu-west-1.amazonaws.com To communicate with the Cloud

Voor meer informatie over de ip-adressen die gebruikt worden bij Amazon AWS zie:

AWS IP Address Ranges