Starten met het 30MHz platform

Welkom bij het 30MHz platform!

Met dit artikel hopen wij dat jouw eerste ervaring met 30MHz een succes is. We nemen jou, in dit artikel, mee in de basis van het platform.

Dit artikel bevat het volgende:
1. Activeer jouw account en log in het 30MHz platform
2. 30MHz sensoren installeren
3. Maak jouw eerste dashboard aan
4. Weerdata & Groeigraden
5. Comminuceer over jouw data
6. Jouw account organiseren
7. Hoe het 30MHz platform is georganiseerd

1. Activeer jouw account en log in het 30MHz platform.

Om het 30MHz platform the gebruiken, moet je eerst jouw account activeren en inloggen op het 30MHz platform.

Voordat we kunnen beginnen met het inrichten van het platform, hebben we eerst data nodig. Via verschillende manieren kun je data verzamelen. Dit kan via 30MHz sensoren, sensoren van derde partijen of API integraties (bijvoorbeeld van je klimaatcomputer). Je kan beginnen met het installeren als je 30MHz sensoren hebt.

2. 30MHz sensoren installeren

Een van de manieren om data te verzamelen is door gebruik te maken van 30MHz sensoren. 30MHz sensoren meten de omgeving elke minuut. Vervolgens stuurt de sensor haar data door via het draadloos netwerk naar de 30MHz Gateway. De 30MHz Gateway is verbonden met het lokale ethernet of met een 3G netwerk. Wanneer het draadloos netwerk niet toereikend genoeg is, kunnen er repeaters geplaatst worden. Het is belangrijk om het draadloos netwerk goed te hebben opgebouwd. Metingen van de sensoren worden namelijk niet opgeslagen wanneer de sensor niet verbonden is. Neem de volgende stappen om jouw 30MHz sensoren te installeren.

Tips:

• Bekijk tijdens het installeren van de sensoren naar de Sensoren pagina om te controleren of de sensor online is. Wanneer de sensor online is, wordt er realtime data getoond als status van de sensor.
  • Bij de Sensoren pagina, kun je het online percentage zien bij Online % (van het afgelopen uur). Wanneer het Online % onder 98% is, zou je het netwerk bereik moeten verbeteren. Is jouw online % boven de 98%? Geweldig, je bent klaar om te meten!
3. Maak jouw eerste dashboard aan

Nu er data in het platform binnen komt, is het tijd om het te visualiseren in dashboards. Dashboards zijn zichtbaar voor elke gebruiker binnen de organisatie. Je vult je dashboard met widgets om de data weer te geven. Dit kun je met verschillende soorten widgets doen.

Tips:

• Het is mogelijk om de volgorde van de widgets aan te passen binnen een dashboard. Versleep een widget naar de juiste positie door de widget met de curser vast te houden en te verslepen.
  • Je kunt op elke willekeurige widget klikken om meer inzicht in de data te kunnen krijgen. Je komt dan uit op de Explore pagina.
4. Weerdata & Groeigraden

Het 30MHz platform bied ook Weerdata en Groeigraden aan om te gebruiken.

Weerdata

We werken samen met Meteomatics om een virtueel weerstation per specifieke locatie op te zetten. Als je de coördinaten van een locatie doorgeeft, geven wij de weerdata voor die locatie voor de komende 10 dagen.

Wanneer geactiveer kan je weerdata zien op de sensoren pagina als een nieuwe sensor. Je kan het vinden door naar Meteomatics te zoeken in de zoekbalk, of door Weather Data te selecteren als het sensor type op de linkerkant van de pagina. Weerdata heeft parameters zoals windsnelheid, relatieve vochtigheid, temperatuur, luchtdruk en meer!

Voor meer informatie over weerdata kan je dit artikel lezen.

Groeigraden Widget

Groeigraden zijn niet nieuw, het is een bewezen concept. Wat echter wel nieuw is, is dat je groeigraden nu real time kunt bekijken op het 30MHz platform. Dus ook als je tussen je gewas staat. En dat je deze informatie kunt combineren met de inzichten van al je andere gewasdata.

Groeigraden worden berekend op basis van temperatuur en gebruikt om de ontwikkeling van planten of insecten te voorspellen. Zo kun je precies inschatten wanneer je gewas in bloei zal staan, of beoordelen hoe plagen of je biologische bestrijdingsmiddelen zicht ontwikkelen. Je optimaliseert daarmee de timing van de oogst en het inzetten van je biologische controle.

Je kan een Groeigraden widget op een dashboard zetten op dezelfde manier als andere widgets.

Voor meer informatie over de Groeigraden Widget kan je dit artikel lezen.

5. Communiceer over jouw data

Voeg waarde toe door opmerkingen te plaatsen met jouw kennis over de omgeving. Natuurlijk kun je hier ook collega's bij betrekken door hem of haar toe te voegen aan de conversatie.

Tip:

Wil je graag een persoon buiten de organisatie aan het gesprek toevoegen? Of werk je met een project groep en wil je sensoren van meerdere locaties bij elkaar brengen en met elkaar vergelijken? Maak dan een groep aan. Deel jouw data, voeg gebruikers toe en start een gesprek binnen de groep.

5. Jouw account organiseren

Er zijn twee belangrijke onderdelen die georganiseerd kunnen worden binnen jouw account. Namelijk: jouw data en gebruikers incl. hun rollen/gebruiksrechten. Een Owner kan dit aanpassen binnen de organisatie. Een Owner? Ja, er zijn drie verschillende type rollen die je kunt hebben als een gebruiker, namelijk: owners, editors en followers.

Organiseer jouw data met tags en gebruik andere filter opties

Bij elke zoekbalk binnen het platform, kun je filters gebruiken om efficient te zoeken. Gebruik tags, sensor titel en sensor types om de juiste sensor te vinden. De verschillende sensor types kun je vinden bij de Sensoren pagina. Aan de linkerzijde van het platform staan daar alle sensor types benoemd die aanwezig zijn in een organisatie. Een sensor type is de soort sensor, bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid, CO2 of PAR.

Maak een tag aan om sensoren te groeperen binnen een organisatie. Veel klanten gebruiken tags om onderscheid te maken in afdelingen binnen een organisatie.

7. Hoe het 30MHz platform is georganiseerd

Een gebruiker kan uitgenodigd worden bij een organisatie (of meerdere organisaties) of bij een groep (meerdere groepen). Een organisatie heeft één of meerdere locaties. De data wordt verzameld per locatie, maar is binnen het platform organisatiebreed zichtbaar middels de dashboards. Dit betekent dat elke gebruiker binnen een organisatie inzicht heeft in de data van die betreffende organisatie.

Groepen is een gesloten omgeving voor gebruikers. Een groep kan binnen een organisatie, maar ook buiten een organisatie om gebruikt worden. Een groep kan dus gebruikers hebben van meerdere organisaties. De gebruikers kunnen dan ook data delen van de verschillende organisaties en dit met elkaar vergelijken.

Je bent nu op de hoogte van de basis van het 30MHz platform. Succes!