Hoe kan ik mijn data analyseren?

Bij de Explore pagina kun je data inzien van alle sensoren zonder dat dit opgeslagen wordt in een widget. Met verschillende opties kun je de exacte informatie vinden die je zoekt. Vervolgens kun je deze ook nog exporteren.

Tip: wil je de grafiek met een volledige scherm inzien? Klik dan op het gebroken vierkantje rechts bovenin het scherm: Schermafbeelding_2020-09-09_om_14.56.14.png

Dit artikel bevat:
Select the sensors that you want to explore
Select time periods and intervals
Change chart options in Explore
Change statistic type and chart type per sensor at the legenda
Y-assen bepalen in de legenda
Je data inzoomen met de zoom balk
Exporting your data through Explore

De juiste sensoren selecteren

Neem de volgende stappen om de gewenste sensoren te selecteren:

1. Klik op een widget in een dashboard om naar Explore te gaan
  2. Klik op + Voeg sensor toe (+ Add sensor) aan de rechterzijde van de pagina om sensoren toe te voegen of te verwijderen
  3. Zoek via de zoekbalk naar de juiste sensor (meerdere sensoren). Tip: gebruik sensor filters om efficienter te zoeken.
  4. Selecteer de gewenste sensor(en) en indien beschikbaar (de)selecteer de gewenste meeteenheden. Schermafbeelding_2020-09-09_om_15.08.59.png

Tijdsperiode en interval veranderen

De grafiek geeft standaard data weer van de laatste 24 uur met een tijdsinterval van 5 minuten. Natuurlijk is het mogelijk om dit naar wens aan te passen.

Aan de linkerzijde van de pagina, boven de grafiek, kun je de tijdsperiode en interval veranderen. De titel van de knoppen geven de huidige instellingen van de grafiek weer.

Om de tijdsperiode aan te passen kun je kiezen voor de verschillende voorbenoemde opties. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf de periode te bepalen. Je kunt kiezen voor In de laatste of Tussen een bepaalde periode. Wanneer je kiest voor In de laatste kun je data weergeven van de laatste X (zelf in te vullen) uren, dagen, weken en maanden. Voor de optie tussen kies je twee data waartussen je de data van wilt zien.

Daarnaast kun je nog nog de tijdsinterval aanpassen van de grafiek. Je hebt keuze tussen: per 1 min, per 5 minuten, per uur, per day, per week en per maand.

Grafiek opties

Om verschillende instellingen van de grafiek aan te passen, klik je op Grafiek opties naast de + Voeg sensor toe knop. Met de grafiek opties kun je:

1. De weergave van zonopkomst en ondergang aanpassen
  2. De weergaven van de gegeven opmerkingen aanpassen
  3. De weergaven van de Grafiek Tooltop aanpassen

Statistiek type en grafiek type per sensor aanpassen in de legenda

De data wordt standaard weergegeven in een lijngrafiek. Wanneer je dit wilt aanpassen, kun je dat in de legenda per sensor realiseren. Je kunt de legenda aan de rechterzijde naast de grafiek vinden. De legenda geeft alle sensoren inclusief status weer die geselecteerd zijn. De status van de sensor is de gemeten waarde van het moment dat je aan het bekijken bent. De data veranderd dus wanneer je met de muis over de lijnen heen gaat.

Om de instellingen van de sensoren te veranderen, ga je met de muis bij de sensor staan. Drie stippen komen in beeld. Wanneer je op de drie stippen klikt kom je bij de instellingen van de sensor. De instellingen die aangepast kunnen worden zijn: statistiek type en grafiek type.

Statistiek type

Er zijn drie verschillende statistiek typen: averages (gemiddelde), min and maxs. De grafiek toont standaard de gemiddelden van de gekozen interval. Daarnaast kun je ook nog kiezen om de gekozen statistiek type cumulatief weer te geven of met een veranderingssnelheid.

Grafiek type

De data wordt standaard weergeven in een lijngrafiek. Daarnaast is een staafdiagram ook mogelijk. Je kunt dit per sensor aanpassen. Op die manier kun je binnen Explore een lijngrafiek en staafdiagram combineren wanneer je meerdere sensoren selecteerd.

Y-assen bepalen in de legenda

Wanneer je data bekijkt van meer dan drie meeteenheid, kan het zo zijn dat je de linker y-as graag wilt aanpassen. Dit kun je doen door in de legend op de gewenste meeteenheid te klikken. Het platform past automatisch de y-as en de weergave van de data aan.

Je data inzoomen met de zoom balk

Je kunt inzoomen op je data door gebruik te maken van de zoombalk. Je kunt de zoombalk vinden onder de grafiek. Doe dit door de witte ronde knoppen te verslepen op de zoombalk of door de grijze balk te verplaatsen. Ook kun je nu (zoals bij veel applicaties) inzoomen met de toetsencombinatie Ctrl + of door je muiswiel, touchpad of touchscreen te gebruiken.

Exporteer je data via Explore

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de data wilt exporteren die je aan het weergeven bent in je grafiek. Dit kun je doen door op de download icoontje te klikken aan de rechterbovenzijde van het beeldscherm.