Installatie van de Graaddagen Strategie App

Wil jij jouw groeistrategie verbeteren en de timing van jouw gewas optimaliseren? Gebruik de Graaddagen Strategie App.

Om gebruik te kunnen maken van de Graaddagen Strategie App, heb je een temperatuursensor nodig. We raden aan hiernaast ook een PAR sensor te gebruiken om zowel de graaddagen als de lichtsom in de gaten te kunnen houden. Volg deze stappen om de applicatie aan te vragen.
  • In het platform, navigeer naar ‘Apps’ in het zijmenu. Selecteer ‘Nieuw: Graaddagen app aanvragen’.
  • Vul het aanvraagformulier in. Als je al weet welke sensor & instellingen je wil gebruiken kan je dit direct aangeven. De app zal binnen enkele dagen aangemaakt worden, met jouw opgegeven instellingen of standaardinstellingen. Wil je deze instellingen aanpassen? Geen probleem, hieronder lees je hoe dat moet.

Personaliseer de app

Graaddagen (GD) meten de warmte energie die je gewas gedurende een bepaalde periode ontvangt. We berekenen deze graaddagen aan de hand van het verschil tussen de minimumtemperatuur die nodig is voor gewasontwikkeling (de basistemperatuur) en de daadwerkelijke temperatuur in de kas. De basis van de applicatie is onderstaande grafiek.

GDD-widget-NL
Hierin zie je de behaalde graaddagen tot nu toe. De donkergroene lijn geeft de gemiddelde voortgang aan die nodig is om je doel op de ingestelde einddatum te bereiken. Zo zie je eenvoudig of je op schema ligt. Als je je muis over de grafiek beweegt kun je rechtsboven het potlood icoon aanklikken om de instellingen van de grafiek aan te passen.

GDD-widget-settings-NL

Stel bij 'Data bronnen' in welke temperatuursensor gebruikt wordt voor de metingen. Onder het kopje 'Instellingen' kan je het volgende aanpassen

• Selecteer Graaddagen als rekenmethode. Op dit moment worden Graaduren en Koude-uren nog niet ondersteund in de Graaddagen app.
  • Stel de teelperiode in. De startdatum en einddatum van je groeiseizoen.
  • Je kunt de basistemperatuur (drempelwaarde) aanpassen voor jouw gewas. Voor de meeste gewassen begint actieve groei ongeveer na 10°C.
  • Bij doel vul je de benodigde graaddagen in voor het gewenste stadium van je gewas. Dit doel verschilt per gewas en omgeving. Heb jij je graaddagen doel nog niet bepaald, maak dan gebruik van groeitabellen of historische data om de GD te bepalen van jouw gewas.